Voor kinderen en jongeren

Scheidingsprofessional kindbehartiger;
ik luister, hoor en zie wat er echt bedoeld wordt.

Als scheidingsprofessional kindbehartiger vind ik de  Rechten van het Kind belangrijk (Kinderrechtenverdrag). Alle kinderen in de wereld hebben rechten, dus jij ook. Het Kinderrechtenverdrag gaat over alles waar kinderen en jongeren mee te maken krijgen, vanaf hun geboorte tot aan hun achttiende verjaardag. Het gaat over school, wonen, gezondheid, geloof, informatie krijgen, ouders, scheiding van ouders, jouw mening, een thuis en vrienden. Maar ook over kindermishandeling, kinderarbeid en oorlog.

De Kinderrechten kan je via deze link bekijken.
Wil je meer weten over de betekenis van deze rechten; klik dan op het plaatje en lees alles over jouw rechten.

Wat kan een scheidingsprofessional kindbehartiger voor jou en voor jouw ouders in een scheidingssituatie doen?

Een scheidingsprofessional kindbehartiger is iemand die er speciaal voor jou is wanneer jouw ouders uit elkaar gaan of al een tijdje gescheiden zijn.
Een scheidingsprofessional kindbehartiger is er om te luisteren naar jouw stem en jouw mening.

Als kind heb jij eigen gedachtes over de scheiding van jouw ouders en heb jij het recht om jouw gevoelens en wensen met iemand te delen. Het is fijn wanneer dit kan met iemand die er alleen voor jou is en weet wat er allemaal bij een scheiding komt kijken.

Jouw ouders zijn eigenlijk altijd verantwoordelijk voor jou. Omdat de scheiding voor jouw ouders zelf vaak ook moeilijk is, kan het voor jouw ouders lastig zijn om goed naar jou te luisteren. Het kan voor jou ook spannend of eng zijn om hier met jouw ouders over te praten en te vertellen wat je echt wilt. Een scheidingsprofessional kindbehartiger kan jou hierbij helpen.  
Soms weet je ook niet wat jullie allemaal nog te wachten staat. Of misschien ben je bang om (één van) je ouders pijn te doen of heb je geen zin om met jouw ouders te praten.

Wat voor hulp kan een scheidingsprofessional kindbehartiger aan jou geven:

 • Iemand die echt naar jou luistert;
 • Iemand die naast jou kan staan en die jij kan vertrouwen;
 • Iemand die jouw stem kan zijn als het jou niet meer lukt om anderen naar te laten luisteren naar wat jij te zeggen hebt;
 • Iemand die jouw belangen vertegenwoordigt;
 • Iemand die jou helpt uit te leggen waarom jij bepaalde gevoelens hebt bij de scheiding van jouw ouders en hoe je hiermee om kunt gaan;
 • Iemand die samen met jou uitleg geeft aan jouw ouders/verzorgers over de manier waarop zij met elkaar praten of omgaan en hoe dit voor jou voelt;
 •  

Wanneer kan een scheidingsprofessional kindbehartiger helpen?

Een scheidingsprofessional kindbehartiger kan op verschillende momenten helpen:

 • Wanneer jij net weet dat jouw ouders uit elkaar gaan.
 • Wanneer jouw ouders al een tijdje gescheiden zijn, maar jij nog heel veel pijn, verdriet, boosheid of angsten voelt.
 • Wanneer jij allerlei vragen hebt over de scheiding, jouw rechten, een rechtszaak, advocaten, de kinderrechter, een brief aan de kinderrechter schrijven of andere vragen over scheiden.
 • Als jij bent uitgenodigd voor een kindgesprek bij de kinderrechter, dan kan de kindbehartiger jou op dit gesprek voorbereiden, met jou meegaan naar de rechtbank en op jou wachten. Dan voel jij je niet alleen.
 • Ook kan een scheidingsprofessional kindbehartiger, wanneer jij niet naar de kinderrechter wilt gaan, jou helpen om jouw mening wel op tijd bij de kinderrechter te laten horen. Dit gebeurt via een brief, verslag of advies.
 • Een scheidingsprofessional kindbehartiger kan jou ook proberen te helpen wanneer één van jouw ouders door de scheiding geen contact meer met jou heeft en jij eigenlijk wél contact wilt.
 • Ook heel lang na de scheiding kan een scheidingsprofessional  kindbehartiger er voor jou zijn. Bijvoorbeeld omdat jij je soms plotseling verdrietig of boos voelt door wat er vroeger is gebeurd. Ook dan is praten met een scheidingsprofessional kindbehartiger erg fijn.

Contact

Je mag altijd contact met mij nemen als je vragen hebt over de scheiding of over hoe jij je nu voelt, want daarmee help ik jou graag.
Wil je mij echt iets persoonlijks vragen en gaat het om jouw ouders, verzorgers of familieleden? Zet dan alsjeblieft geen gegevens zoals hun telefoonnummers, namen of email adressen of een kopie uit hun app/email/Facebook of andere sociale media in jouw onderwerp en bericht.
Dit heeft te maken met hun recht op privacy.

Voor de rest kun je gewoon alles vragen wat jou maar bezighoudt over de scheiding! Ik zal altijd antwoorden en alle tijd voor jou nemen om jou alles uit te leggen.

Verder is jouw leeftijd erg belangrijk want: om jou te mogen begeleiden gelden de volgende wettelijke regel.

Kind 0-12 jaar: alleen toestemming van de gezaghebbende ouder(s) is nodig;

Kind 12-16 jaar: toestemming van zowel het kind als de gezaghebbende ouder(s) is nodig;

Jongere/ Jeugdige 16-18 jaar: er is enkel toestemming van het kind nodig.
De ouder(s) hoeft niet om toestemming te worden gevraagd, tenzij het kind niet wilsbekwaam is. Wel is het prettig wanneer ouders betrokken kunnen worden.

Jouw scheidingsprofessional kindbehartiger heet: Diane Sharon Vivo

Andere organisaties met wie wij onder andere samenwerken

KINDERTELEFOON-DEF-LOGO

De Kindertelefoon
Word je gepest, heb je problemen thuis, ruzie met je vrienden of ouders of voel je je rot, dan kun je bellen of chatten met De Kindertelefoon. De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar. De Kindertelefoon is te bereiken door te bellen of te chatten.
Bel: 0800-0432 (gratis)

villa-pinedo

Villa Pinedo
Bij Villa Pinedo kun jij laten horen wat jij denkt, voelt en vindt van de scheiding van je ouders. Je kunt hier vooral leren van ervaringen van anderen en anderen met jouw verhaal steunen. Of vraag bij Villa Pinedo om een Buddy, een soort grote broer of zus met wie je ervaringen kunt uitwisselen over de scheiding van je ouders.

AugeoVersterkt170x167

Jongerentaskforce Augeo
De ‘Jongerentaskforce aanpak van geweld tegen kinderen’ is in 2013 opgericht door Augeo. De Jongerentaskforce heeft als doel kinderen en jongvolwassenen te laten meepraten over een effectieve aanpak van kindermishandeling, vechtscheidingen en chronisch pesten. In de Jongerentaskforce zitten dertien jongeren tussen de 14 en 25 jaar.